fredag 17 maj 2013

Svenska B: Stolthet & Fördom, Kvinnors situation under 1800-talet [Essä]



En reflektion över kvinnors situation under 1800-talet utifrån boken "Stolthet & Fördom"
ESSÄ

 

1800-talet. Industrier. Rök vimlar ut ur en skorsten på en svartvit bild som föreställer en fabrik. Eller ja, det är ju en bild man kan ha av 1800-talet. En annan är ” ful snubbe med såna pösiga byxor”. Detta var bara två av de svaren jag fick när jag ställde frågan ”Vad associerar du 1800-talet med?” till några vänner. Själv skulle jag däremot inte kunna låta bli att tänka på Mr Darcy, eller på Miss Elizabeth Bennet om jag skulle bli tillfrågad samma sak.


Ett ämne som fångade mitt intresse när jag läste boken ”Stolthet & Fördom” av Jane Austen var kvinnornas roll under seklet. Som vi vet levde människorna under 1800-talet uppenbarligen på ett helt annat sätt än vad vi gör idag. Det är då rätt intressant, att ur ett samhällsperspektiv, ta reda på hur kvinnorna levde på den tiden, då deras liv och sysselsättningar skiljer sig något enormt mot dagens. Vad levde de av? Vad ansågs som ett värdigt jobb för en kvinna? Hur skulle man bete sig? Det finns en mängd frågor i ämnet som är värda att ta reda på.

Utbudet jobb var som sagt på den tiden mycket begränsat för en kvinna. Trots att det säkerligen fanns många jobb som en kvinna skulle kunna klara av ansågs det i många fall inte lämpligt att just en kvinna skulle utföra det arbetet. Med tanke på att heder på den tiden tycktes vara något viktigt som man skulle bibehålla, är det högst sannolikt en av de största anledningarna till varför man ansåg att kvinnor inte ämnades utföra vissa jobb. Inte kunde en kvinna som förväntades vara graciös, behagfull och elegant stå framför en tryckmaskin i en fabrik hela dagen? Nej, skandal! Här tror jag även att kvinnoidealet som fanns på den tiden spelar en större roll. 

“[…] äktenskapet var den enda anständiga försörjningen för bildade unga kvinnor med obetydlig förmögenhet” s. 153

Austen nämner själv klart och tydligt i boken vad som är lämpligt för en kvinna som tillhörde lågadeln. Giftermål givetvis. Har man läst ”Stolthet & fördom” kan man nog erinra sig om Mrs. Bennets eviga tjat om äktenskap och hur hon ska få flickorna att äkta bra män som tjänar ”över £5000” om året. Vad som är intressant här är att Austen kallar det för ett sätt att försörja sig medan man idag nästintill fnyser åt folk som är hemmafruar!


”Ingen kan kallas fint bildad om hon inte verkligen överträffar det ordinära. En kvinna måste ha grundlig kunskap i musik, sång, teckning, dans och moderna språk för att förtjäna den beteckningen […]” s. 51


När man läser romanen märker man att Austen är kritisk till de orättvisor som existerar mellan de två könen. Romanen visar vilken betydelse pengar hade på den tiden, då bland annat Charlotte tvingas gifta sig med en man hon inte älskar endast för att få ekonomisk trygghet. Även den sociala statusen mellan män och kvinnor var mycket annorlunda. Kvinnorna förväntades stanna hemma, laga mat, städa, ta hand om barnen och dylikt. Man skulle som kvinna också kunna sy, sjunga, läsa, dansa och spela instrument. Det ansågs inte heller konstigt att gifta sig med vilken man som helst, så länge denne kunde förse henne med pengar och säkerhet. Vad jag tror Austen ville visa med giftermålet mellan Mr. Collins och Charlotte, var hennes avsmak för giftermål. På den tiden valde man hellre ett olyckligt äktenskap än att leva ensam. Var det kanske därför Austen själv aldrig gifte sig?


Romanen visar till slut att Elizabeth kan vara lycklig trots hennes vägran att gifta sig av finansiella ändamål för att istället gifta sig med någon hon älskar. Detta är troligtvis en av anledningarna till att boken blev så populär som den blev, eftersom den är så kontroversiell mot den kultur och de seder som fanns då. Det är även därför man kan klassa boken som realistisk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar