fredag 17 maj 2013

Samhällskunskap A: Land till salu


Land till salu

Etiopien är ett av de länder som flitigt börjat sälja sin mark till välmående länder. Detta är en trend har spridit sig till flera andra fattiga länder. Man säljer sin mark för att man hoppas på bättre infrastruktur, men samtidigt blundar man för riskerna som följer med. De rika länderna är väl medvetna om vad som kan drabba dessa fattiga länder men fortsätter ändock att köpa upp u-ländernas mark.

Att säga att en del av befolkningen utnyttjas i de länder som arrenderar ut mark är inte helt fel. Eftersom familjer och bönder förlorar den mark som försörjt dem i generationer på grund av att stora företag och länder köper upp den, måste de hitta andra sätt att skaffa mat på. Detta leder till att de söker jobb på plantagen som ligger på den mark som en gång varit deras. I och med att arbetsgivaren oftast inte har några konkurrenter kan denne därmed sätta låga löner vilket i sin tur leder till att arbetarna har svårt att försörja hela familjen på sin låga inkomst.

Befolkningen i rika länder påverkas på ett helt annat sätt. Med tanke på att de öppna gränserna möjliggör etablering i global skala kan företag öka produktionen och anställa fler. Konkurrensen blir större och det bidrar till att kvalitén på varorna ökar medan priserna sjunker. En annan fördel ur en konsuments synvinkel är att valfriheten ökar i och med ett större utbud, vilket gör att man kan välja produkter från alla världens hörn och faktiskt kunna ta etiska beslut: till exempel att välja rättvisemärkta kaffebönor från Argentina istället för kaffebönor skördade av barnarbetare.
Om priset på livsmedel hade varit förutsägbart och stadigt hade Etiopiens idé om en industrialisering av landet varit gynnsam. Dock är så inte fallet och därför skulle det gå illa för dem om det uppstod en till livsmedelskris och priserna höjdes. En matkris skulle skapa svält hos de som är beroende av den globala marknaden och i takt med att Etiopien säljer sin mark gör de sig även sakta mer och mer beroende av den globala marknaden – de förlorar sin matsuveränitet och sitt självförsörjande.

Att säkra sin livsmedelsförsörjning är vad nästan alla länder vill när de köper jordbruksmark. Man vill minska sitt beroende till den internationella livsmedelsmarknaden. Japan var ett av de länder som drabbades hårt i livsmedelskrisen 2008 eftersom de var alldeles för beroende av den globala marknaden. De lärde sig av sitt misstag och började därför göra planer på att investera i jordbruksmark utomlands. Idén var att odla utomlands för att sedan skicka hem skörden och på så sätt minska sitt beroende av den internationella marknaden för att inte drabbas lika hårt vid en till livsmedelskris. Däremot löser inte systemet några problem, utan flyttar bara över konsekvenserna från en befolkning till en annan.

I helhet är detta odemokratiskt. Inte alla har pengar till att arrendera mark och bönder som förlorar sin mark är så fattiga att de inte har råd att arrendera annan mark. Själva systemet har kapitalistiska, liberala och konservativa influenser då det uppmuntrar och tillåter privat ägande.

Det är svårt att se, men även vi i Sverige påverkas av detta. Samma lagar gäller inte i alla länder och företag som köper jordbruksmark utomlands kan utnyttja detta genom att t.ex. använda besprutningsmedel som vanligtvis inte hade fått användas här i Sverige. När man skördas kan varorna skickas till Sverige för att säljas i våra matbutiker.

Länder i EU kommer knappt drabbas vid en eventuell livsmedelskris eftersom vi redan har ett stort överflöd av livsmedel. Detta överflöd beror i sin tur på alla de bidrag EU gett bönderna för att de ska fortsätta producera, trots att det finns andra länder som gör det både billigare och bättre, och trots att vi i själva verket redan har mer än tillräckligt med livsmedel. Vårt överflöd skickas sedan till fattiga länder och säljs billigt där vilket slår ut den lokala industrin och bidrar till mer fattigdom. Dessa slags saker gör att småbönder i fattiga länder världen över slutar med sitt jordbruk eftersom det inte längre är lönt för dem att upprätthålla sitt arbete. Allt detta bidrar till att öka ett lands beroende av den globala marknaden.

EU skyddar även sin matproduktion från konkurrens utifrån genom tullar och subventioner. Alla dessa pengar och all denna tid används för att försöka skapa ett ”hållbart” säkerhetsnät som förväntas rädda oss från eventuell matbrist i framtiden. Frågan är om EU har tänkt vilka konsekvenser detta kan medföra. Fortsätter vi på detta sätt kommer den framtida befolkningen i världen inte att ha tillräckligt med mat. Tänk att produktionen av livsmedel måste fördubblas till 2050 om alla munnar ska mättas! Med tanke på hur det ser ut idag, och den riktning vi färdas mot, ser inte framtiden ljus ut. Om vi inte hittar någon lösning och fortsätter på samma väg kommer en stor del av världens framtida befolkning lida av matbrist.

Fast vilken befolkning kommer att låta deras barn svälta samtidigt som de ser andra ha överflöd av mat? Om miljontals människor är missnöjda och delar samma tankar i olika samhällen världen över kommer det att skapas instabilitet. En revolution kan påbörjas och i värsta fall kan ett stort krig utbryta.

Det finns två sätt att lösa problemet: antingen inför de fattiga länderna tullar och andra protektionistiska åtgärder eller så avskaffar EU och andra rika länder sina tullar och upphör med subventioneringen. Problemet med det förstnämnda är bistånd och handelsavtal. I och med att många fattiga länders stadskassa till stor del består av bistånd från välmående länder kan de inte agera på ett sätt som missgynnar landet som ger dem bistånd. Varför? Biståndet dras då in.

Den viktigaste frågan kvarstår dock; är det verkligen rätt att äga mark?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar