torsdag 11 april 2013

Svenska B: Nationella prov tal 2012

-->

Tal i nationella prov svenska B 2012 

Värderingar

(tid: ~5 min)

I vårt samhälle talas det ofta om tur och otur. En del av oss påstår att det helt enkelt finns personer som har mer ”tur” än andra, och att det är något man inte kan göra åt.
·      Men ligger det möjligtvis inte något djupare bakom alltihop?
·      Eller är det helt enkelt bara så att antalet dåliga, respektive bra, händelser en individ upplever bestäms av slumpen?

Vi har alla träffat personer som verkar ha det otroligt lätt i livet, och som verkar få allt serverat på ett silverfat. Vi fylls av avundsjuka, och kanske tänker vi till och med:
”Åh, vilken tur han har..!”.
Samtidigt finns det personer som ofta beklagar sig över allt dåligt som händer dem, och då tänker vi istället:
”Han verkar ha så mycket otur, vilken tur att jag inte är honom..!”.


---

Möjligtvis handlar tur egentligen om vad för egenskaper en person har. Vad för beslut vi tar i livet påverkar självklart vad som kommer att hända oss, även om vissa beslut har en mer indirekt verkan än andra.

Kanske är det så att personer som anser sig själva ha otur, i själva verket bara tar dåliga beslut. Dåliga beslut leder till mindre bra händelser, som i sin tur är vad många anser vara just otur.

En annan förklaring kan också vara att en person som anses ha tur egentligen bara har en generellt positiv livssyn. En positiv person som har ett optimistiskt levnadssätt fokuserar mindre på dåliga upplevelser, och personen i fråga tillämpar denna positiva inställning i sin vardag.


 ---

På sida 30 i häftet “Hissa eller dissa” i berättar den kända modebloggaren Elin Kling hur hon lyckats bli framgångsrik samt hur hon gjort sig ett namn i modevärlden.

Medan många skulle säga att hon haft mycket tur som lyckats skapa en affärsverksamhet utifrån en blogg på internet, betraktar jag henne som en person som lyckats förstå vad som krävs för att uppnå framgång. Hon berättar själv att det krävs hårt arbete och att man ska ha kul.

Att räkna sina framgångar som en följd av sina egna handlingar, och därmed ta åt sig äran för dem, är ett vanligt beteende bland självsäkra individer.
Andra som anser att deras framgångar mer beror på tur än på skicklighet, nedvärderar indirekt sig själva och Att samtidigt räkna misslyckanden som ens eget fel leder i längden till sämre självsäkerhet.



---

Å andra sidan borde det finnas en anledning till att många skyller sina misslyckanden otur. Kanske är det en slags försvarsmekanism. Ett sätt för oss att skylla det som går fel på något annat, istället för att lägga skulden på oss själva; trots att vi egentligen vet att felet är vårt.

Tur eller otur handlar alltså för det mesta om perspektiv, för egentligen rör det sig om hur vi själva ser på världen. Om man är en negativ person, och endast fokuserar på allt dåligt i livet, ställer man in sig på att dåliga saker ska hända en. Med ett sånt’ här beteende det självklart att man kan tycka att man utsätts för mer hemska saker än andra, medan ett motsatt beteende och en positiv inställning hjälper en att glömma bort dåliga upplevelser.

 ---


För att ni ska förstå hur man kan tänka, har jag valt en bild på en man som fått sina ben amputerade i krig. [Visa bild]
Det kanske kan vara svårt att se så ni kan skicka runt bilden.

Fotot är taget av [John Moore åt byrån Getty Images år 2011].
Hade jag sett denna man på gatan hade jag tyckt synd om honom, och jag är säker på att flera av er hade gjort detsamma. Men istället för att tänka på vilken otur han har haft, borde vi fokusera på vilken tur han har som ens överlevt! Kanske är det ett annat sätt att säga att man har haft ”tur i oturen”.

 ----


I slutändan finns det en del saker vi inte själva har någon kontroll över. Bland annat kan man inte födas som kung, eller vinna en miljon på triss bara för att man har en positiv attityd. Samtidigt har vi kontroll över många saker i våra liv, och det är dags att många tar ansvar för det de gör, istället för att skylla konsekvenserna på tur och otur.

Med detta sagt vill jag till slut bara uppmuntra er till att alltid försöka ha en positiv inställning i livet.

Tack.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar