torsdag 11 april 2013

Historia A: Kvinnans roll under den romerska och grekiska antiken

-->









KVINNANS ROLL UNDER DEN ROMERSKA OCH GREKISKA
ANTIKEN









Historia A


INLEDNING
Kvinnan har alltid haft en utsatt roll i nästan alla världens samhällen så länge vi kan minnas. Som det fysiskt svagare könet såg många det som en självklarhet att kvinnan skulle underkasta sig mannen. Trots att jämställdheten är stor på vissa ställen av världen idag är det fortfarande många som har kvar denna åsikt. Vad för slags roll kvinnan faktiskt ska spela i samhället är en av vår tids mest omdiskuterade frågor, och jag kan själv förstå varför det har väckt en sådan stor diskussion.

Jag kan dock inte sluta undra vilken roll har kvinnan egentligen spelat under människans historia. Hur såg det ut under den Romerska och Grekiska Antiken? En tid fylld med stora matematiker och filosofer kanske gjorde att människor hade större kunskap i männens och kvinnornas likheter. Eller gjorde det?

Antiken sträckte sig från cirka 800 f.Kr. till cirka 500 e.Kr. Varav den Romerska Antiken tog till vid ungefär 500 f.Kr. Dessa två epoker omfattar tillsammans runt 1300 år. Det skulle vara intressant att ta reda på om hur kvinnan levde under den tiden.

Eftersom jorden är stor, kulturen annorlunda i olika delar av världen, och rollerna är olika i olika samhällen, har jag valt att begränsa mitt arbete till de kulturer det finns mest fakta om: Grekland och Rom. Dock omfattar både Grekland och Rom stora områden, därför begränsar jag det ytterligare till endast Rom och Aten.

De frågeställningar som ska undersökas då:
  • Hur levde kvinnorna under den Romerska och den Grekiska Antiken i Rom respektive Aten?
  • Vilken syn hade samhället på kvinnor i allmänhet under dessa två epoker?
  • Vad finns det för skillnader och likheter mellan epokerna?

KÄLLDISKUSSION
Med tanke på större delen av den fakta jag använt främst kommer ur böcker är källorna tämligen få jämfört med om jag enbart hade använt mig av internet. Boken som jag främst använt mig av har namnet “Kvinnohistoria” och är utgiven av Sveriges Utbildningsradio AB år 1992. Den är relativt gammal, men med tanke på att historia inte kan ändras stämmer troligtvis den mesta fakta överens. Dock saknas eventuell information som har upptäcks de senaste 10 åren. Företaget som har gett ut boken är ett statligt aktiebolag, vars information även används frekvent i skolundervisningar. Därmed är det högst osannolikt att de skulle ha några intressen av att vinkla historien som skulle kunna gynna dem på något sätt.

Trots att det fanns en hel del information om både antiken och medeltiden på internet var det sällan det fanns källor till all fakta, däremot lyckades jag hitta en del bra sidor. En väldigt bra artikel jag hittade på internet var skriven av Dominic Ingemark som är doktorand vid Klassiska institutionen på Lunds universitet. Som ni själva kan förstå gör hans titel honom till en väldigt trovärdig källa.

En annan bra sida jag hittade var skriven av Joakim Wendell som är gymnasielärare där han lär ut historia, svenska och filosofi. Hans linkedin-profil avslöjar att han har varit anställd av Stockholms stad sedan år 2000. Källan är pålitlig och trovärdig. På sidan finns det även anvisningar i hur man är källkritisk och när jag läste en av artiklarna fanns det en länk vid sidan som visade hur man källhänvisade till sidan på ett korrekt sätt.

UNDERSÖKNING
Undersökningar idag visar att kvinnor allmänt sett lever längre än män [1]. Det kan därför vara lätt att tro att detsamma gällde under antiken, men det gjorde det inte. Analyser av skelett och diverse kvarlevor visar att männen i genomsnitt levde 5 år längre än kvinnorna, detta gäller för både Aten och Rom. Medelåldern för män var 35 år, och för kvinnor 30 år. Forskarna räknar med att den vanligaste dödsorsaken var infektionssjukdomar. Att graviditeter och barnafödande hade en hög dödlighet kan förklara kvinnornas lägre medelålder [2].

Ett barn som föddes under antiken behövdes inte födas upp, utan husfadern bestämde om barnet skulle leva eller dö. Detta antas vara en anledning till att det allmänt sett fanns väsentligt mer pojkar än flickor i vissa befolkningsgrupper. Pojkar var mer åtråvärda och därför lämnades de oönskade flickorna ofta ute i skogen för att dö [5].

GREKLAND
I Aten ansågs kvinnor vara ägodelar som tillhörde männen. I klass-skalan befann de sig bara ett steg över slavarna, och de arbetade tillsammans med husets kvinnliga slavar. Kvinnan hade inte heller någon rätt att äga något, utan vad stämplad som omyndig. Hennes främsta uppgift var att stanna hemma och föda barn [4]. Att stanna hemma var något man förväntades göra som kvinna. De var endast vid speciella tillfällen, så som vid begravningar då kvinnorna fick visa sig ute [2]. De kvinnorna som syntes ute på gatorna kallades hetärer, de var nödvändigtvis inte alltid prostituerade men inledde ofta kärleksaffärer med män [6].

Medborgarskapet i Aten innebar bland annat att man var skyldig att försvara staden om det behövdes. Medborgarna skulle själva se till att de hade den utrustning som krävdes. Detta innebar att kvinnor och slavar automatiskt blev utelämnade från medborgarskap [2]. Statsmannen Perikles sade i ett berömt tal 431 f.Kr ”[…] det är en stor ära för en kvinna att det bland män talas så litet som möjligt om henne, vare sig det gäller beröm eller klander” [6]. Även filosofen Aristoteles hade hävdat att kvinnorna var underlägsna i allt, vilket var en vanlig manlig åsikt [2].

Äktenskapen var arrangerade och flickorna brukade i genomsnitt giftas bort i 14-årsåldern, det vill säga så fort det var könsmogna. De förväntades direkt att börja föda barn och deras makar var ofta dubbelt så gamla som dem själva [2]. I snitt födde varje kvinna fem barn under sitt 30-år långa liv, vilket betyder att de ägnade större delen av sitt liv åt att vara gravida [6].

ROM
Kvinnorna i Rom saknade politiska rättigheter men syntes mycket mer i samhället jämfört med Aten. Tillhörde man överklassen fick man en god utbildning som användes till att vara en bra mor, men även till att kunna delta i männens samtal samt medverka i sällskapslivet [2]. Att röra sig fritt i staden var en rättighet för Roms kvinnor och vissa bedrev även sina egna affärsverksamheter. Men även om dessa friheter räknades kvinnorna fortfarande inte som fullvärdiga medborgare, trots att manliga slavar kunde bli medborgare när de blivit fria [3]. Roms äldsta nedskrivna lag löd: ”Kvinnor skall, på grund av sitt lättsinne, vara under förmynderi, även om de är vuxna” [2].

Under det sista århundradet före Kristus införde kejsar Augustus lagar som skulle öka barnafödandet. Lagarna ökade på vissa sätt rättigheterna för kvinnor, bland annat fick en kvinna rättigheten att bestämma över sin egendom kvinna om hon hade fött tre barn eller mer. En kvinna fick också skilja sig från sin make om denne behandlade henne dåligt [5]. Äktenskapen i Rom var också oftast arrangerade. En vanlig orsak till detta var för att knyta samman två familjer som hade gemensamma politiska intressen [2].


DISKUSSION
Det är svårt att säga vilken roll kvinnan exakt hade under antiken med tanke på att det var mellan 1400 och 2700 år sedan. Huruvida de kvarlevor i form av skrift, skulpturer och dylikt som finns kvar stämmer eller ej, vet vi inte. Det enda vi kan göra för att få ett hum om hur folket levde då, är att själva bilda en uppfattning utifrån de föremål de lämnat kvar.

Antiken är en viktig tid i vår historia. Det var en tid fylld med fantastiska upptäckter, idéer och uppfinningar som har lagt grunden till vårt nutida samhälle. Grunden för många av världens styrelseskick lades då, nämligen demokrati. Hur en stad borde vara uppbyggd och grunden för vår arkitektur utvecklades fram. Men trots att liknelserna är så många med vår kultur idag var åsikterna otroligt annorlunda. Att dela in människor i olika fack var en självklarhet för hela kulturen. Slavar, kvinnor, män, överklass: alla var olika och det var bäst att deras liv skulle hållas separerade.

Under antiken var männens och kvinnornas värld väldigt åtskilda.  Samhället som existerade på den tiden var som skapat för män och utformat av män. Föddes man som pojke, ja då hade man tur. Dessa förhållanden var speciellt tuffa i Aten där kvinnorna knappt fick vistas utanför huset. Tillhörde man de övre samhällsklasserna i Rom fick man däremot ”privilegiet” att delta i männens samtal, och kvinnorna hade i allmänhet mycket större frihet än i Aten men förhållandena var fortfarande dåliga och kvinnoförtrycket stort. Citatet från Perikles tal skildrar mycket bra vilken syn männen hade på kvinnor.

Eftersom medelåldern för både män och kvinnor var så låg, jämfört med idag, kan vi dra slutsatsen att levnadsförhållandena inte var särskilt bra. För oss kan det verka förvånande att graviditet innebar en sådan hög dödsrisk för kvinnor, men på grund av att flickorna fick mindre och sämre mat än pojkarna är det lätt att förstå kvinnornas lägre medelålder.

Med tanke på att det är vetenskapligt bevisat att kvinnor fysiskt sett är det svagare könet är begriper man varför kvinnan har varit förtryckt under en sådan lång tid. I en tid av krig, där styrka betydde mycket är det förståeligt att många såg det som en självklarhet att mannen var bättre än kvinnan. Böckerna som är skrivna i Rom & Grekland under antiken är alla skriva av män vilket betyder att samhället som gestaltats i boken kan ha en vinklad verklighetsuppfattning. Däremot visar det vilken syn, samt vilka krav, männen faktiskt hade på kvinnorna.


SLUTSATS
Kvinnornas livsstil under antiken var inte enkel. Som kvinna visste man att man skulle bli styrd och bestämd över under hela sitt liv. De romerska kvinnorna hade ett mycket friare liv än de i Aten, som endast fick befinna sig i huset. Dock var kvinnoförtrycket fortfarande stort även i Rom vilket vi kan förstå ifrån rikets äldsta nedskrivna lag. Kvinnorna ägnade sina liv åt att föra mannens släkt vidare och därför förväntades de vara hemma och föda barn. De romerska och atenska samhällena var lika i många sätt när det kom till kvinnosynen, men en sak som är säker är att grekerna var mycket mer strikta mot sina kvinnor än romerna.


AVSLUTNING
Man kan nästan säga att större delen av människans historia tillhör männen. Kvinnornas röster har tystats ned under tusentals år, främst under Antiken, och det är inte förrän nu en kvinna verkligen kan göra sin röst hörd och betraktas som nästintill jämlik med en man. Kollar man tillbaka på historien är det nästan sorgligt hur liten roll kvinnan har fått spela.

Jag är tacksam över att som kvinna leva i en tid där många anser att intelligens är den allra bästa gåva man kan få. Självklart råder det inte absolut jämlikhet här i Sverige än, men vi har kommit en lång väg om man jämför med bara 100 år sedan, och ännu längre om man jämför med Antiken och Medeltiden.

KÄLLFÖRTECKNING
1. http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/darfor-lever-kvinnor-langre-an-man, 2012-10-14
2. Margareta Strandberg Olofsson (1992). Kvinnohistoria. Stockholm: Sveriges Utbildningsradio AB
3. Joakim Wendell, ”Det romerska imperiet”, historia2.se (http://www.historia2.se/historia123/?p=298), 2012-10-15
4. Joakim Wendell, ”Den Grekiska Civilisationen”, historia2.se (http://www.historia2.se/historia123/?p=294), 2012-10-15
5. Dominic Ingemark, “Barnbrist problem för romerska överklassen”, popularhistoria.se (http://www.popularhistoria.se/artiklar/barnbrist-problem-for-romerska-overklassen/), 2012-10-15
6. Robert Sandberg (2000). Epos A. Stockholm: Liber AB

11 kommentarer:

  1. om du läser de här e du en konstig person Y0 V33h0/3

    SvaraRadera
  2. Väldigt bra sida, gillar den väldigt mycket.

    SvaraRadera
  3. haha väldigt bra hoho tack för hjälpen jag blir så glad jadå hehe nu kan jag historia hihi

    SvaraRadera
  4. Hjälpte mig definitivt med historian! :)

    SvaraRadera
  5. Jag anser att styrka och intelligens inte beror på kön, utan personlighet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns inte att någon frågade

      Radera
  6. ▷ Casino Site Live Score, Tips & Live Betting
    ➤ LuckyClub Mobile luckyclub Site for South Africa ➽ Live Betting Tips & Live Betting ✓ All the live betting tips at LuckyClub ➽ All you need to bet

    SvaraRadera